Visie

Ons doel is om de motivatie, betrokkenheid, veerkracht en het psychologische welbevinden van kinderen, jongeren, en jongvolwassenen in diverse levensdomeinen (thuissituatie, school, vrije tijd) optimaal te ondersteunen. Daarvoor investeren we in de psychologische behoeftes voor groei, namelijk autonomie, verbondenheid, en competentie. We streven hierbij naar structurele veranderingen met een duurzame, groeibevorderende impact, die zowel de psychologische basisbehoeftes van kinderen als van hun socialisatiefiguren ten goede komen. We staan voor excellent onderzoek en het versterken van het praktijkveld, vertrekkend vanuit een sterk geloof in het groeipotentieel van mensen. afgestemd op jouw individuele behoeften.

Missie

Wij doen wetenschappelijk onderzoek naar de factoren die de psychologische behoeftes en groei van mensen ondersteunen, dan wel fnuiken, zowel op persoonlijk als contextueel vlak. Qua doelgroep richten wij ons in de eerste plaats op kinderen, jongeren en jongvolwassenen, alsook de spilfiguren die voor hun groei instaan (vb. ouders, leerkrachten, hulpverleners). Daarbij hebben we interesse in de belangrijkste ontwikkelingspsychologische taken doorheen de hele levensloop. Op deze manier vormen de domeinen opvoeding, onderwijs, gezonde levensstijl en hulpverlening de primaire focus van ons onderzoek.

De Zelf-Determinatie Theorie vormt het theoretisch vertrekpunt, maar er worden synergieën gezocht met andere theoretische kaders die groeigerichte thema's bestuderen. Op deze manier proberen we zowel theoretisch verdiepend als verbredend te werken. Wij gaan voor een interdisciplinaire aanpak, waarbij de expertise van academische partners, verbonden aan diverse faculteiten en onderzoeksgroepen, wordt samengebracht. Specifiek zetten we ook in op longitudinaal onderzoek om de ontwikkeling en groei van mensen te bestuderen. Onze onderzoeksgroep wil zich zowel intern als extern profileren, met name zowel binnen het wetenschappelijk veld als binnen het onderwijs- en vormingsaanbod, en op maatschappelijk vlak.

Wie zijn we?

Zelfstandig academisch personeel

Prof. Dr. Bart Soenens

Gewoon hoogleraar

Bio

Bart Soenens is als hoogleraar in de ontwikkelings- en motivatiepsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoekswerk focust hij vooral op de rol van ouders in de psychosociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Met de Zelf-Determinatie Theorie als centraal kader belicht dit onderzoek zowel groeibevorderende vormen van opvoeding (zoals autonomieondersteuning en structuur) als meer ondermijnende vormen van opvoeding (zoals psychologische controle en overbescherming). Hij bestudeert ook het ouderschap in meer algemene zin, met aandacht voor thema's voor ouderlijk welzijn en de vorming van een ouderlijke identiteit. 

Onderzoeksprofiel

Prof. Dr. Maarten Vansteenkiste

Gewoon hoogleraar

Bio

Maarten Vansteenkiste is als gewoon hoogleraar in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoekswerk focust hij op de thema’s motivatie, psychologische basisbehoeften en welbevinden en de ondersteunende rol van socialisatiefiguren (bijv. leraren, ouders en sportcoaches) hierin. In de afgelopen 25 jaar droeg hij bij tot de ontwikkeling, verfijning, en valorisatie van de zelfdeterminatietheorie en gerelateerde motivatiekaders in diverse levensdomeinen, zoals onderwijs, opvoeding, sport, en gezondheidszorg.

Onderzoeksprofiel

Prof. Dr. Peter Prinzie

Gewoon hoogleraar

Bio

Peter Prinzie is als gewoon hoogleraar ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek vertrekt vanuit een levensloopperspectief en focust op hoe persoonlijkheid en opvoeding — en vooral hun samenspel — de ontwikkeling van kinderen en jongeren vormgeven, en hoe deze invloeden op lange termijn doorwerken tot in de volwassenheid. In 1999 startte hij de Flemish Study on Parenting, Personality and Development (www.fsppd.be). Binnen zijn werk besteedt hij ook ruime aandacht aan de ontwikkeling van kinderen met complexe zorgnoden. Recent verwierf hij een subsidie binnen het Odysseusprogramma voor het interdisciplinaire onderzoeksproject Emerging Adulthood: The Time of Your Life, waarin hij focust op de veerkracht en psychosociale ontwikkeling van jongvolwassenen, en op de ontwikkeling van innovatieve interventies met behulp van virtual reality.

Onderzoeksprofiel

Prof. Dr. Wim Beyers

Gewoon hoogleraar

Bio

Wim Beyers is als hoogleraar in de ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoekswerk focust hij op de psychosociale ontwikkeling van adolescenten, met als centrale topics autonomie-, identiteits- en seksuele ontwikkeling van jongeren. In zijn onderzoek is er ook veel aandacht voor de rol van de sociale context in de ontwikkeling van jongeren, concreet hoe ouders en leerkrachten kunnen bijdragen. Methodologisch focust hij op kwantitatief longitudinaal onderzoek. Vanuit deze expertise verzorgt hij ook workshops over longitudinale data-analyse.  

Onderzoeksprofiel

Prof. Dr. Elien Mabbe

Gastprofessor

Wetenschappelijk personeel

Dr. Bram Van Bockstaele

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Bram Van Bockstaele werkt als postdoctoraal onderzoeker op het Odysseusproject. Zijn huidige onderzoeksinteresse ligt vooral in emotieregulatie, waarbij hij onderzoekt hoe mensen omgaan met emoties, en onder welke omstandigheden bepaalde emotieregulatie strategieën voorspellend zijn voor betere of slechtere uitkomsten dan andere strategieën. Hij heeft ook een achtergrond in cognitie-emotie interacties. Daarbij onderzocht hij hoe cognitieve processen zoals aandacht of geheugen invloed uitoefenen op hoe mensen zich voelen, en omgekeerd hoe bepaalde emoties een invloed uitoefenen op diezelfde cognitieve processen.

Onderzoeksprofiel

Dr. Daphne van den Bogaard

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Daphne van den Bogaard werkt als postdoctoraal onderzoeker in het Centrum voor Motivatie- en Ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. Na 10 jaar tewerkgesteld te zijn als psycholoog en systeemtherapeut (Psychiatrisch centrum Karus), probeert ze nu steeds de brug te slaan tussen wetenschappelijke inzichten en het dagdagelijkse leven. Haar onderzoek richt zich op need crafting (behoeftevormgeving): de vaardigheid om bewust actie te ondernemen om de behoeften aan autonomie, verbondenheid en competentie te vervullen of frustraties hierrond te verminderen. Daphne ontwikkelt (online) interventies voor verschillende doelgroepen om deze vaardigheid te versterken. Hoewel de grootste focus op jongeren zelf ligt, richt zij zich ook op het trainen van ouders en leerkrachten. 

Onderzoeksprofiel

Dr. Joachim Waterschoot

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Joachim Waterschoot is als postdoctoraal onderzoeker in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoekswerk focust hij zich op de rol van politieke en economische invloeden op het welbevinden van de mensen. In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht hij de rol van risicoperceptie, de psychologische basisnoden en maatschappelijke factoren (zoals beleid en de epidemiologische situatie) op de motivatie en het gedrag tijdens de COVID-19 pandemie. In zijn postdoctoraal onderzoek focust hij zich op de lessen die uit deze pandemie te trekken zijn voor de toekomst en hoe beleidsstructuren, zoals democratieën, een invloed uitoefenen op het psychologisch welbevinden.

Onderzoeksprofiel

Dr. Khawla Ajana

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Khawla Ajana is postdoctoraal onderzoeker in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van virtual reality-interventies ter ondersteuning van mentaal welzijn. Ze ontwikkelt digitale tools die jongvolwassenen helpen bij allerlei uitdagingen tijdens hun overgang naar volwassenheid, met een bijzondere focus op emotieregulatie en identiteitsontwikkeling. Met een achtergrond in psychologie, cognitieve wetenschappen en mens-technologie interactie slaat haar werk bruggen tussen disciplines om gebruiksgerichte technologieën te creëren die psychologische groei bevorderen. Khawla behaalde een bachelor in de psychologie aan de Sorbonne Universiteit in Parijs, een master in cognitieve wetenschappen en ergonomie aan de Universiteit van Bordeaux, en promoveerde in de psychologische wetenschappen aan de Université Catholique de Louvain.

Onderzoeksprofiel

Dr. Nele Flamant

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Nele Flamant is als postdoctoraal onderzoeker in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. Haar onderzoekswerk focust op hoe ouders en adolescenten met elkaar interageren, en hoe dit hun welbevinden beïnvloedt. In haar doctoraatsonderzoek onderzocht ze hoe kinderen en jongeren omgaan met controlerende ouders en leerkrachten, en hoe dit een impact had op hun welzijn. Haar postdoctoraal onderzoek focust op hoe opvoeding een impact heeft op de psychosociale ontwikkeling van adolescenten, en hoe gedrag van adolescenten een bepaalde opvoeding bij hun ouders uitlokken. 

Onderzoeksprofiel

Dr. Sofie Morbée

Postdoctoraal onderzoeker

Bio

Sofie Morbée is als postdoctoraal onderzoeker in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. In haar onderzoekswerk focust ze op het optimaliseren van de motivatie, het welbevinden en de prestatie van sporters, en de ondersteunende rol die coaches en ouders hierin spelen. In haar doctoraatsonderzoek onderzocht ze welke factoren ervoor zorgen dat coaches een motiverende dan wel demotiverende coachingstijl hanteren (bv. druk vanuit het clubbestuur, contingente zelfwaarde). In haar postdoctoraal onderzoek onderzoekt ze hoe coaches hoge standaarden kunnen stellen voor sporters op een motiverende en ondersteunende manier.

Onderzoeksprofiel

Assistenten

Dr. Beatrijs Vandenkerckhove

Praktijkassistent

Bio

Beatrijs Vandenkerckhove is als praktijkassistent in de ontwikkelings- en motivatiepsychologie verbonden aan de Universiteit Gent. Ze geeft werkcolleges ontwikkelingspsychologie en stagecoaching aan bachelorstudenten. Verder focust ze op de vertaling van de Zelf-Determinatie Theorie naar de praktijk, met bijzondere aandacht voor de onderwijscontext en het mentaal welzijn van jongeren. Daarnaast werkt ze als zorgcoördinator in het hoger onderwijs, waarbij ze jongeren ondersteunt bij hun studieloopbaan en persoonlijke uitdagingen. In haar doctoraat onderzocht ze hoe persoonlijkheidsfactoren en behoeftefrustratie een rol spelen in de ontwikkeling van psychopathologie bij jongeren.

Onderzoeksprofiel

Fé De Mulder

Assistent

Bio

Fé De Mulder werkt als assistent en combineert daarbij het ondersteunen van het onderwijs binnen de onderzoeksgroep met haar eigen onderzoek. Haar doctoraatsonderzoek gaat over het thema emotieregulatie. Specifiek bekijkt ze verschillende omgangsstijlen met emoties, met een klemtoon op een adaptieve omgang met emoties. Ze onderzoekt deze emotieregulatiestijlen zowel vanuit theoretisch oogpunt, als toegepast in verschillende contexten waaronder opvoeding, onderwijs en sport.

Onderzoeksprofiel

Jinte Vennincx

Assistent

Bio

Jinte Vennincx werkt als assistent en combineert daarbij het ondersteunen van onderwijs met haar eigen onderzoek. In haar onderwijsactiviteiten begeleidt ze onder andere de practica van de vakken ‘ontwikkelingspsychologie’ en ‘hedendaagse ontwikkelingspsychologische theorieën’. In haar doctoraatsonderzoek gaat ze opzoek naar ‘de wortels’ van controlerend opvoeden in de 21ste eeuw, en focust ze daarbij voornamelijk op overbeschermend opvoeden en (inter)generationele processen.

Onderzoeksprofiel

Dr. Nele Laporte

Praktijkassistent

Doctoraatsstudenten

Anne-Fleur Bogaert

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Anne-Fleur Bogaert vervoegde in januari Expertisecentrum TALENT, een samenwerking tussen de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent. TALENT staat voor ‘TAiLoring EducatioN and care to Talents of youth’. Het centrum heeft als missie een beter inzicht te verwerven in de psychosociale-, motivationele- en leerontwikkeling van cognitief sterk functionerende kinderen en jongeren (CSF- leerlingen) en op welke manier dit bevorderd kan worden. Daarnaast is het valoriseren van wetenschappelijke inzichten naar praktische materialen voor de onderwijspraktijk een belangrijke doelstelling. In haar doctoraat focust Anne-Fleur op de invloed van ouderparticipatie binnen het onderwijstraject van cognitief sterk functionerende leerlingen.

Onderzoeksprofiel

Bente Verhelst

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Bente Verhelst is als doctoraal onderzoeker geïnteresseerd in de ervaringen die het ouderschap met zich meebrengt, en bestudeert hoe deze zowel verrijkend als uitdagend kunnen zijn. Haar onderzoek richt zich op identiteitsvragen waarmee (toekomstige) ouders te maken krijgen, evenals op de meer emotionele aspecten van het ouderschap, zoals ouderlijke stress. Ook de onderlinge afstemming en wederzijdse invloed tussen ouder en kind vormt een centraal thema in haar werk.

Onderzoeksprofiel

Berdien Vrijders

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Berdien Vrijders werkt als doctoraal onderzoeker rond de thema's van opvoeding en intonatie. Ze onderzoekt hoe ouders via de stem verschillende motiverende stijlen, zoals autonomie-ondersteuning en controle, gebruiken om hun kinderen aan te moedigen, te stimuleren en te sturen.  Aan de hand van verschillende experimentele studies, gaat ze na of deze verschillende stijlen verschillende effecten hebben op jonge kinderen en adolescenten (zowel gedrags-en gevoelsmatig, als psychofysiologisch), of er individuele verschillen zijn in zowel het produceren als het waarnemen van verschillende soorten intonatie, en of we ouders kunnen trainen om meer autonomie-ondersteunend te communiceren. 

Onderzoeksprofiel

Bram Steeman

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Bram Steeman is doctoraatsonderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Gent en aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de KU Leuven. Hij werkt onder supervisie van prof. dr. Wim Beyers (UGent) en prof. dr. Erick Janssen (KU Leuven). Het onderzoek van Bram focust op seksuele ontwikkeling tijdens de adolescentie, waarmee hij probeert determinanten in kaart te brengen die het seksueel ontwikkelingstraject van een persoon voorspellen. Hij focust hierbij op temperament en persoonlijkheid, maar ook op andere factoren, zoals middelengebruik, hechting, atiitudes van de ouders, etc. Zijn onderzoek ambieert om seksuele voorlichtingsprogramma's te ontwikkelingen die zijn afgestemd op het individu, zodat jongeren de informatie krijgen waaraan ze zelf nood hebben.

Onderzoeksprofiel

Elke Pinoy

Doctoraatsonderzoeker

Bio

In haar doctoraatsstudie focust Elke op motivatie binnen het onderwijs. Meer bepaalt bekijkt ze hoe studenten en jongeren zichzelf kunnen motiveren wanneer ze een motivationeel dipje ervaren. Hierbij bekijkt ze het concept van ‘zelfmotivatie’ ook breder: hoe kunnen we dit begrijpen, wat beïnvloedt deze vaardigheden en hoe kunnen we trainingen ontwikkelen om mensen hierin te versterken?

Onderzoeksprofiel

Joris Van Poecke

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Joris van Poecke is na een eerdere carrière als programma manager en docent aan de universiteit Maastricht recent begonnen met zijn onderzoek binnen een joint PhD programma met de Universiteit Maastricht en de Universiteit Gent. Hij is vooral geïnteresseerd in de invloed van doceerstijlen en autonomie ondersteunende onderwijsvormen op psychologische basisnoden en motivatie. Uiteindelijk zou dit moeten leiden tot een voorstel tot herstructurering van bepaalde verplichte vakken die normaal gepaard gaan met hoge amotivatie.

Onderzoeksprofiel

Bekijk het hier

Lowie Bradt

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Lowie doet een doctoraat naar gamen en online gokken bij jongeren. Hij onderzoekt hoe de grenzen tussen deze twee dingen almaar meer vervagen, hoe ouders een protectieve rol kunnen hebben bij het ontstaan van potentieel problematisch gamegedrag en hoe de balans tussen offline en online ervaringen mee de omgang van jongeren met media beïnvloeden. Hij heeft een sterke interesse in longitudinaal, kwantitatief onderzoek, in de rol van een technologisch voortdurend veranderende samenleving op de ontwikkeling van jongeren en op de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor ouders.

Onderzoeksprofiel

Marlies Van de Casteele

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Marlies Van de Casteele is doctoraatsonderzoeker in de motivatie- en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op de impact van sociale media op het mentaal welbevinden en de slaap van jongeren. Ze onderzoekt hoe jongeren online ervaringen van autonomie, verbondenheid en competentie opdoen, en in welke mate deze psychologische basisbehoeften ook vervuld worden in andere levensdomeinen zoals school en vrije tijd. Zo wil ze het relatief belang van online versus offline ervaringen beter begrijpen. Haar bredere interesse gaat uit naar het versterken van jongerenwelzijn in het digitale tijdperk, onder meer via evidencebased adviezen en interventiestudies.

Onderzoeksprofiel

Melodia Koupa

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Melodia Koupa doet een doctoraat naar persoonlijkheidsontwikkeling binnen het Odysseusproject. Ze bestudeert hoe persoonlijkheidstrekken en -types gerelateerd zijn aan de manier waarop jongvolwassenen de stap naar volwassenheid zetten. Met haar onderzoek probeert Melodia te begrijpen waarom sommige jongvolwassenen deze overgang vlot doormaken terwijl anderen juist kwetsbaarder zijn voor moeilijkheden zoals mentale problemen.

Onderzoeksprofiel

Sam Houthuys

Doctoraatsonderzoeker

Bio

Sam Houthuys vervoegde in februari 2025  het Odysseus-project als doctoraatsstudent. Binnen dit project onderzoekt hij hoe jongvolwassenen vanuit een bepaalde opvoedingsgeschiedenis en persoonlijkheidsontwikkeling hun emoties reguleren en identiteit vormgeven, alsook hoe dit samenhangt met hun welbevinden. Hierbij bestudeert hij zowel lange termijn verbanden als dagelijkse fluctuaties in emotieregulatie en identiteitsontwikkeling.

Onderzoeksprofiel

Simon Fiore

Doctoraatsonderzoeker

Administratief en technisch personeel

Dr. Charlotte Schrooyen

Data manager Odysseus project

Bio

Charlotte Schrooyen is verbonden aan het Odysseusproject van de Universiteit Gent. Als datamanager ondersteunt ze de voorbereiding en opvolging van de longitudinale onderzoekslijnen en het beheer van de rijke onderzoeksdata. 
Eerder behaalde ze haar doctoraat over de overgang naar het ouderschap, waarin ze de rol van ouderlijke identiteit onderzocht in relatie tot het welbevinden en de vroege opvoeding van ouders. 
Daarnaast is Charlotte werkzaam als klinisch psycholoog in CAR Ter Kouter, waar ze kinderen met ontwikkelingsmoeilijkheden begeleidt en hun ouders ondersteunt bij de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. 

Onderzoeksprofiel

Gaël Vanhalst

XR-developer

Bio

Gaël Vanhalst werkt als VR-developer mee aan het Odysseusproject aan de Universiteit Gent. Met zijn expertise in gamedesign en immersieve technologieën ontwikkelt hij VR-toepassingen die onder meer worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek binnen het project. Eerder was hij actief bij Howest binnen de onderzoeksgroep DAE Research, waar hij betrokken was bij de toepassing van AR, VR en andere immersieve technologieën in diverse sectoren, waaronder industrie en erfgoed.

Nathalie Coorevits

Onderwijsbegeleider

Bio

Nathalie Coorevits is als onderwijsbegeleider verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Zij geeft hier practica in het domein van de ontwikkelingspsychologie met betrekking tot het thema ego-integriteit. Als interne stageverantwoordelijke begeleidt ze masterstudenten in hun stagetraject. Vanuit haar klinische ervaringen als klinisch psycholoog draagt ze bij aan de link tussen de  psychologische basisbehoeften zoals gesteld binnen de Zelf-Determinatie Theorie en de klinische praktijk.

Onderzoeksprofiel